Strand-Opphus Hytteområde

Ligger lengst sør i Stor-Elvdal kommune vest for riksvei 3. Adkomsten går via Strand- Opphus Setervei, en bomvei som tar av fra riksveien ved Strand Kirke og går inn til Strandsetra og Opphussetra. Hyttene ligger oppe på fjellet langs seterveien og på og ved setervollene. I tillegg ble det lagt ut et hytteområde i 1950-åra nord for Hovdsjøfjell (Skarven) og senere et område i lia øst for Veslehovden i Strandberget, tilsammen 120-130 hytter.
Området avgrenses av Vesle Hovdsjøfjell (876 moh) i sør, Hemmeldalen Naturområde og Storhovden i vest, Gamle Opphussetervei i nord og Hovdsjøfjell (Skarven) (957moh) og storskogen mot øst.
Det ligger fire setertrøer i området.

Strandsetra var seter for fem Strand-gårder og deres husmannsplasser og underbruk. I dag er det bare seterdrift i Løvengbua, ellers er flere av de gamle seterhusene rehabilitert og benyttes som fritidshus. Staupholsetra var en del av gårdenes beite og ble brukt som hestebeite.

Opphussetra var seter for Opphusgårdene og Kroken. Driften ble senere delt og Kroken etablerte seter nord for Storhovden. Det er ingen drift på disse setrene i dag. Husene brukes til fritidsboliger og det er bygget hytter ved og på trøene.

Sætresetra, ligger veiløst og idyllisk langs Hovda sør for Strandsetra. Setra var sommerseter for Nordre og Søndre Sætre og deres husmannsplasser.
3 Comments

 1. Hei Finn!

  Vi er fult klar over at strand-opphus.no er fortsatt i vinterstemning! vi jobber nå for tiden med å forbedre strand-opphus.no derfor er det ikke kommet noe sommerbilder eller noen forandringer på siden i det siste. men når vi har fått alt på plass, så tenker jeg at vi skal få sommerbilder inn på strand-opphus.no!

  Vi har ikke publisert noe om dette, men etter denne utbedringen kommer vi til og publisere mye mer om ting som kommer til skje.det kommer til å bli publisert der siste nytt kommer. men uansett så er det setervandrig mellom Strandsetra og Opphussetra og det skal være en som skal fortelle om forskjellige ting fra gamle dager, fra klokka 11.00 på strandsetra.

  Med vennlig hilsen
  Håvard Strand
  admin
  hjelp@strand-opphus.no
  Strand-opphus.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.